<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-WM3RRSZ" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden"> Skip to main content
Nieuws

Spenen gaat soepeler na mee-eten met zeug

By 2 oktober 2023augustus 26th, 2024No Comments

Bron: Boerderij – Anne-Marie van der Linde

Vloervoedering niet optimaal

Biggen moeten voor spenen al voldoende voer opnemen. Livar koos op het nieuwe fokbedrijf om biggen met de zeug mee te laten eten.

Om de biggen voor het spenen zo goed mogelijk aan het vreten te krijgen, zocht bedrijfsleider Rik Verheijen naar alternatieven voor traditionele voersystemen. Op het fokbedrijf bij Abdij Lilbosch krijgen de zeugen vloervoedering. Op die manier leren de biggen al vroeg met hun moeder mee-eten.
Maar vloervoedering blijkt niet optimaal, ervaart Verheijen: “Varkens zijn geen nette eters. Met vloervoedering verspreiden ze het voer te veel door het hok en in het stro. Met vers voer gaat dat nog wel, maar na een paar uur vreten ze de brok niet meer tussen het stro vandaan. Daar is voer gewoon te duur voor.” Reden om naar een andere oplossing te zoeken voor het nieuwe fokbedrijf.

Voerbak voor zeug én biggen

Omdat de nieuwe kraamstal als kraamopfok is uitgevoerd, moest er een voerbak komen waar zowel de zeug als de biggen na het spenen mee uit de voeten kunnen. Al snel kwam de zogenoemde KZB Family Feeder van Verba in beeld. De trog van deze voerbak is extra laag zodat jonge, nieuwsgierige biggen al snel in aanraking kunnen komen met vast voer. “Met een dag of vijf gaan de eerste biggenneuzen de bak in en als ze twee tot drie weken oud zijn vreten ze echt met de zeug mee”, ervaart Verheijen nu de tweede ronde kraamzeugen in de stal liggen.

Geur van de zeug

De trog onder de KZB Family Feeder is ruim genoeg, zodat een paar biggen tegelijk met de zeug mee kunnen eten. In eerste instantie nemen de biggen vooral brok op die de zeug uit de bek laat vallen. De geur van de zeug maakt het voer interessant om eens aan te knabbelen. Ook de plaatsing van de bak tegen de afscheiding van het biggennest draagt eraan bij dat jonge biggen al snel bij hun vretende moeder meekijken.
Om te zorgen dat de zeug en biggen gedurende de dag zo vers mogelijk voer hebben, wordt er drie keer per dag gevoerd. ’s Ochtends controleren Verheijen en zijn personeel de zeugen op de voeropname en stellen zonodig de porties bij. ’s Middags en ’s avonds wordt voer automatisch verstrekt. Op veertien dagen na het werpen bereiken de zeugen de piek in de voergift en blijven vier weken op deze maximale voergift.

KZB Family Feeder ook voor na het spenen

De voerbak is zo uitgevoerd dat de biggen er ook na het spenen gebruik van blijven maken. Boven de voerbak hangt een dosator met daarboven twee voerlijnen voor zeugenvoer: een voor prelacto-voer en een voor lactovoer. Verheijen koos voor een dosator om de zeugen zo precies mogelijk te kunnen voeren. Daarnaast lopen nog twee buizen voor biggenvoeders die niet alleen in de Family Feeder, maar ook in een aparte voerbak voor de biggen uitkomen. Deze voerbak staat achter de afscheiding in het biggennest, zodat de zeug er niet bij kan. Na het spenen wordt de aanvoer van de KZB familyfeeder omgeschakeld van zeugenvoer op biggenvoer. In tegenstelling tot het zeugenvoer komt het biggenvoer direct in de voerbak terecht. De biggen krijgen onbeperkt voer.

De voerautomaat voor de biggen is een pigletfeeder die Verheijen zelf heeft aangepast zodat de voerbak ook geschikt is voor het voeren van oudere biggen. De biggen krijgen als start eerst melkmeel en biggenbrok in hun feeder. Naar de juiste voerverstrekking is het volgens Verheijen nog wel zoeken: “Vochtig voer en stro is geen goede combinatie. We zijn echt aan het testen wat goed is voor de biggen en werkt met onze manier van huisvesten.” Na het spenen wordt de dosator afgesloten en komt het biggenvoer rechtstreeks in de familyfeeder. Biggen zijn al gewend dat er in die bak wat te halen valt en zijn al goed gewend aan het biggenvoer. Op die manier zijn er twee extra voerplaatsen voor de biggen. De pigletfeeder heeft in de eerste weken voldoende vreetruimte voor twee biggen maar na het spenen kan er nog maar een big tegelijk bij de bak. Samen zijn de drie vreetplaatsen voldoende voor de toom opgroeiende biggen.

Geen Speendip

Omdat Livar 3 sterren Beter Leven is, worden de biggen pas na 42 dagen gespeend. Het grote voordeel van pas op zes weken spenen is dat er geen sprake is van een speendip. “De biggen gaan uit zichzelf minder melk drinken en vast voer opnemen. Tegen de tijd dat we ze spenen, zijn ze echt toe aan volledig vast voer. Bijkomend voordeel is dat ze daarna nog zes weken in de hokken blijven liggen, zodat er ook geen stressmoment van verplaatsen is rond het spenen”, legt de bedrijfsleider uit. Twee tot drie weken na het spenen gaat de biggenbak dicht en moeten ze het volledig op de familyfeeder doen. “We schakelen dan ook om in het voer”, vertelt Verheijen. “Dan gaat de biggenbak dicht. Op de leeftijd van een week of acht hebben ze die overschakeling snel door en hebben ze ook minder last van een dagje wat minder eten. Ze groeien goed door: als ze met 12 weken hier weggaan, wegen ze rond de 35 kilo.”

KZB Familie Feeder zeug met big in biologische stal