Verba maakt voerbakken voor de varkenshouderij van RVS en van gerecycled kunststof. Deze gerecyclede PE platen voorzien van een kleurfolie worden gemaakt bij Ekon in Limburg van PE plastic van bijvoorbeeld frisdrankdoppen en andere plastics. Als deze platen verwerkt zijn blijven er reststukken over, die weer naar Ekon teruggaan waar zij weer nieuwe gerecyclede PE platen van kunnen maken. Het zaagsel en boor- en freesafval is niet te gebruiken bij het opnieuw vormen van nieuwe gerecyclede platen. Guus Nijs en Fabian Heerkens, studenten van Avans Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch hebben een afstudeeropdracht gedaan met Part-E, van de neven Robbert en Mark van Kaathoven, om van dit zaagsel, boor- en freesafval van Verba nieuwe korrels te maken waarmee 3D-geprint kan worden. Dit succes is een noviteit op het gebied van recycling en 3D-printen. In een volgende afstudeeropdracht wordt gekeken naar de vermarkting van producten die hiermee gemaakt kunnen worden.
Artikel in MooiRooi:
Primeur uit Rooi: Robot print 3D met 100% gerecycled plastic
vr 29 jan 2021, 16:23
Sint-Oedenrode – Wat voor de één een berg afval betekent, is voor de ander een hoop goud. Steeds meer plastic wordt verwerkt tot nieuwe grondstof. Hiermee kan worden gewerkt aan een duurzamere wereld. Part-E, een jonge onderneming uit Sint-Oedenrode, houdt zich hier op hun eigen wijze mee bezig. Ze maken plastic korrels, en kwamen onlangs na diverse proeven tot een doorbraak.
Afval verwerken tot iets waardevols is iets wat de familie Van Kaathoven al jarenlang doet. De neven Mark en Robbert van Kaathoven zijn met hun bedrijf Part-E bezig met het verwerken van dit plastic afval tot bruikbare, nieuwe producten.
Zo hebben ze productieafval van voerbakkenproducent VERBA verwerkt tot grondstof. In samenwerking met studenten van de Avans Hogeschool zijn ze geslaagd om deze plastic korrels zonder extra toevoegingen herbruikbaar in te kunnen zetten. Hiermee werd binnen een half jaar tijd een novum bereikt op het gebied van 3D-printen.
Doormiddel van een robotarm en een printer kunnen bij het Innovatielab Spark in Den Bosch objecten van tot wel 7 bij 7 meter worden geprint. Vrijwel nooit eerder lukte het een instantie, waar dan ook ter wereld, om grote producten van volledig gerecycled materiaal te printen.
De grootste wens is nu om de nieuwe grondstof in te zetten in diverse duurzame producten. Zo zijn de eerste plannen voor samenwerkingen al gemaakt. In samenwerking met Spark zijn ontwikkelingen in volle gang om de welbekende betonnen wegblokkades te gaan printen van 100% gerecycled materiaal. De innovatie is in volle gang en het zal dan ook niet lang duren voor de eerste wegblokkades van een duurzaam materiaal worden gemaakt.