Veelgestelde vragen

Als u vragen heeft over VERBA of varkensvoerbakken, neem dan eerst een kijkje bij onze veelgestelde vragen en antwoorden. Misschien vindt u daar direct het antwoord op uw vraag. Mocht uw vraag er echter niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder!

Waar moet ik op letten bij aankoop van een varkens voerbak?

Bij de aankoop van een varkensvoerbak is het belangrijk om rekening te houden met verschillende kritische punten:

  1. Type varkensvoer: Bedenk welk soort voer u gebruikt: korrelvoer, kruimelvoer, meelvoer, meel met maximaal 35% CCM of brijvoer. Elk type voer vraagt om een specifieke voerbak.
  2. Levensfase van het varken: Stem de voerbak af op de levensfase van het dier. Kraambiggen, gespeende biggen, vleesvarkens en zeugen hebben verschillende behoeften.
  3. Groepsgrootte: Bepaal de groepsgrootte per varkenshok. Dit beïnvloedt de afmetingen, aantal vreetplaatsen en het ontwerp van de voerbak.
  4. Inbouwopties: Controleer of de voerbak wel of niet in de tussenwand kan worden ingebouwd, afhankelijk van de stalindeling.

Na het beantwoorden van deze vragen kunt u de juiste varkensvoerbak uitkiezen in ons productenoverzicht. We bieden altijd meerdere alternatieven die passen bij uw unieke stalsituatie. Hierdoor kunt u een objectieve keuze maken, want er is niet altijd één type voerbak dat het beste is.

Wilt u hulp bij het vinden van de perfecte voerbak? Neem gerust contact met ons op via e-mail of telefoon, of vul een adviesaanvraag in op onze website. Wij helpen u graag om de ideale varkensvoerbak te selecteren!

Kan ik bij jullie varkens voerbakken of onderdelen voor voerbakken online bestellen?

In onze webshop kunt u eenvoudig online onderdelen bestellen voor varkensvoerbakken of biggenkappen. Uiteraard kunt u ook altijd contact met ons opnemen via telefoon of email als u een advies wilt over varkens voerbakken, biggenkappen of vloerverwarmingen.

Onze varkensvoerbakken worden verkocht via onze betrouwbare dealers. Zij kunnen de producten eventueel voor u installeren en nazorg bieden. Heeft u een vaste stalinrichter? Laat het ons dan weten. Als u nog niet eerder contact hebt gehad met een stalinrichter, helpen wij u graag om de stalinrichter te vinden die het dichtst bij u in de buurt is gevestigd.

Moet ik een varkens voerbak nemen met of zonder drinknippel?

Dit is een keuze die u zelf eventueel in overleg met uw veterinair of adviseur moet maken. Het is vaak een persoonlijke keuze en het heeft ook te maken met de ruimte die u heeft in uw varkenshok. Een drinknippel zo dicht mogelijk bij de varkens voerbak of juist in de voederbak met een gescheiden drinkgedeelte geniet onze voorkeur. Wij kunnen daarnaast in principe iedere varkens voerbak voorzien van een drinknippel (behalve bij droogvoerbakken) of de aanwezige drinknippel er juist uitlaten. Voor de varkens en biggen droogvoerbakken die wij leveren hebben wij ook bijpassende enkelvoudige of meervoudige drinkbakken uit eigen productie. Met name de duodrinkers die wij aanbieden in ons programma worden erg populair en zijn bovendien erg voordelig in prijs. Dat de varkens uit 2 verschillende hokken elkaar zien tijdens het drinken brengt grote voordelen met zich mee. Zien eten doet eten, maar zien drinken doet ook drinken.

Willen jullie mij helpen met de juiste keuze varkens voerbak?

Heel graag. Wij adviseren iedereen hier vrijblijvend gebruik van te maken. We maken al ruim 50 jaar helemaal zelf de varkens voerbakken voor de varkenshouderij dus we denken goed te weten waar we het over hebben. We hebben ruim 200 variaties aan varkens voerbakken dus we kunnen bij elke levensfase van het dier of het soort voer meerdere alternatieve varkens voerbakken aanbieden. We hebben er dan ook geen belang bij om 1 soort varkens voerbak met 1 specifieke doseermechanisme te verkopen omdat we bij wijze van spreken maar 1 soort varkens voerbak hebben. Wij willen gewoon dat u de juiste keuze voor uw situatie maakt en dat u hier zo tevreden over bent dat u dit tegen uw collega’s vertelt. En vaak is de beste oplossing zeker niet de duurste voerbak. Bel of mail ons, of vul onze adviesaanvraag in en wij adviseren u graag vrijblijvend over varkens voerbakken zonder verdere verplichtingen.

Wat is beter een ronde trog of een vierkante trog onder een voerbak?

Een vierkante trog!

Wij hebben ronde troggen onder voerbakken in ons programma gehad en wij hebben ze uit ons programma gehaald, omdat wij erg ontevreden waren over de resultaten en de opmerkingen die we erover kregen. Helaas moeten wij dus soms nee verkopen als men persé een ronde trog wil, maar wij willen 100% achter ons product staan dat wij produceren en verkopen, zodat u geheel tevreden bent en blijft. Waarom zijn wij geen voorstander van een ronde troggen? Hieronder onze argumenten:

  • Een voerbak voor gespeende biggen of vleesvarkens met ronde trog moet stand-alone in een hok komen staan en kan niet in de tussenwand worden ingebouwd. Doordat varkens rondom deze voederbak moeten staan waardoor de voerplaats erg veel ruimte in beslag neemt verstoort dit de functiegebieden in de varkensstal heel erg. Dit kan als nadeel hebben dat er op ongewenste plekken gemest wordt en hokbevuiling plaatsvindt en dat varkens die willen rusten geen rust kunnen krijgen. Voor dierenwelzijn en lange staarten is dit niet ideaal.
  • Een voerbak met ronde trog kan niet aan de gangkant geplaatst worden. De dieren kunnen immers niet tussen de trog en gang staan als de voerbak te dicht tegen de gangwand staat. Hierdoor is er geen goed zicht op de hele trog of die netjes wordt schoon gegeten of dat er onnodig water in staat. Bovendien kun je niet bij de afstelling van de voerbak vanuit de gang en moet je het hok in klimmen. Dit kost onnodige arbeidstijd.
  • Een ronde trog loopt naar het midden taps toe. Vooraan bij de rand is er plaats voldoende maar als het varken met de neus naar het midden moet is er vaak plaatsgebrek omdat de trog daar vaak te smal is. Hierdoor is de bereikbaarheid van voer niet ideaal en dat kan onrust geven. Voer en water moet altijd heel goed bereikbaar zijn.
  • Een vierkante trog is veel beter te voorzien van anti-morsranden aan de voorkant en aan de zijkanten. Een ronde trog morst hierdoor meer.
  • Bij een oneven aantal hokken kun je de voerbak met ronde trog niet inbouwen in de wand en moet hij standalone geplaatst worden.

Wat is de beste positie voor een voerbak?

Een varkens voerbak staat het beste in of tegen de tussenwand bij de gangpad.

Door de voederbak aan de gangwand te plaatsen creëert u een rustige plek voor de varkens om te eten. Bovendien heeft u goed zicht op de trog en kunt u in 1 oogopslag zien of de trog schoon is van voerresten en water. Dit bespaart u veel arbeidstijd en  water- en voervermorsing. Bovendien kunt u vooraan bij de gangpad gemakkelijk bij de afstelling van de varkens voerbak en kunt u de inhoud van de voerbunker goed beoordelen tijdens uw controleronde.

Kan ik mijn oude voerbakken inruilen?

Als u nieuwe Verba varkens voerbakken wil kopen dan kunnen wij u altijd met meerdere handelaren in gebruikte stalinrichting in contact brengen die uw bestaande varkens voerautomaten willen inkopen. Wij hebben contact met meerdere partijen zodat u zelf het heft in eigen handen heeft. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ook zelf uw voederbakken te verkopen. De winstmarge zal hierdoor hoger zijn. Er zijn naast sociale media diverse nationale en internationale websites waarop u gebruikte voerbakken kunt aanbieden. Geeft u het gerust aan ons door en wij zorgen dat u met meerdere partijen die gebruikte stalinrichting inkopen in contact kunt komen. Zo heeft scheidt u de aankoop van nieuwe voerbakken en de verkoop van gebruikte voederbakken waardoor de eindprijs transparant en meestal veel gunstiger is dan dat u het in 1 deal doet. Wij zijn u graag van dienst.

Kan ik een andere kleur bak bestellen?

Onze standaardkleuren zijn groen met wit. Maar wij hebben ook platen van blauw met wit of rood met zwart of geheel zwart. In deze kleuren kunnen we uw voerbakken maken. Mocht het om veel voerbakken gaan dan kunnen wij ook pallets met platen bestellen in andere kleuren, en in principe elke kleur leveren.

Hoe moet ik een voerbak monteren?

Goed vast! Als een bak los staat vreet een varken hier niet goed uit en de voerbak kan dan onnodig slijten. Zorg dat een enkele voerbak met 2 montagehoeken aan de vloer is gemonteerd en dat hij ook aan de achterwand is gemonteerd. Bij dubbele voerbakken adviseren wij 4 montagehoeken en 2 RVS u-profielen waar u de wand in vastzet. Wij kunnen u voorzien van de juiste RVS montagehoeken en eventueel ook de RVS u-profielen als die niet standaard bij de voerbak zitten.

Kan ik een deksel krijgen vanwege stofbeperking op de voerbakken?

Ja, wij kunnen voor vrijwel ieder type voerbak optioneel een deksel maken en meeleveren.

Is een voerbak een belangrijke investering?

Ja, wij vinden een goede voerbak met anti-morsranden (veel voerbakken hebben dit niet, let u goed op!) voor uw varkensstal de belangrijkste investering. Een handjevol voervermorsing kan zomaar zorgen voor jaarlijks een vrachtwagen vol voer in de mestput. 50 gram voervermorsing per dag is per vleesvarken 17 kilo bij 340 dagen bezetting. Bij tweeduizend plaatsen is dat 34.000 kilo voer in de put. Dat kost je dan 2 keer geld: voor de aanschaf van het voer en voor de extra mestafvoer.

Vakblad varkens heeft hier een heel mooi Nederlandstalig artikel over geschreven samen met Sander Palmans van het Proef- en vormingscentrum voor de landbouw.

Wij adviseren u dus eenmalig een goede keuze voerbak met anti morsranden te maken. U zult verstelt staan wat een voerbak per afgeleverd varken kost onder aan de streep.

Als u twijfelt, bel of mail ons en wij leveren u graag een test voerbak.

Hoe moet ik een voerbak afstellen?

Liefst niet te grof. In de praktijk zien wij veel te vaak dat voerbakken veel te grof zijn afgesteld waardoor voer oud en vies wordt en ermee gemorst wordt. In tegenstelling tot lange troggen, kunnen dieren aan onze voerbakken 24/7 volgtijdig eten. Ze hebben dus heel de dag de tijd om hun benodigde portie te eten en hierdoor zijn de varkens ook rustig. Laat de dieren gerust wat bezig zijn om te eten, zoals zij dat in de natuur ook moeten. Voor het varken is dit veel beter maar ook voor de voerconversie en uw portemonnee. Zorg niet dat bakken leegkomen. Varkens zijn gewoontedieren en zij willen ook volgens hun verwachting telkens bij hun eten kunnen. Als de voerbakken leegraken en de varkens krijgen honger dan verstoort men de gewoonte. Een varken wordt dan gestrest en kan agressief worden naar andere varkens of naar materialen in het hok.

Wat betekent het aantal dieren in de tabellen in het productoverzicht?

Dit is het aantal dieren waarvan wij weten dat de voerbak het beste resultaat geeft. Het is dus geen must of wettelijk voorschrift. Bij sommige voerbakken kunnen meer dieren per vreetvak geplaatst worden, maar wij weten dat dit niet ten goede komt aan de effectiviteit van de voerbak. Wij adviseren om de aantallen in onze tabellen aan te houden mocht dit wettelijk zijn toegestaan in uw land of regio, ook bij andere merken van voerbakken.

Krijg ik garantie op VERBA-producten?

Ja, wij geven een unieke garantietermijn op onze producten. Op voerbakken voor biggen en vleesvarkens geven wij 7 jaar garantie op materiaal- en productiefouten. Op voerbakken voor zeugen geven wij 3 jaar garantie op materiaal- en productiefouten. Op biggenkappen en drinknippels geven wij 1 jaar op materiaal- en productiefouten. Bij drinknippels geldt dat als het water aangezuurd wordt dat dan de garantie op drinknippels komt te vervallen. Drinknippels zijn bedoeld voor water.

Verzendkosten of voorrijkosten vallen buiten de garantie en moeten altijd apart afgerekend worden.

Wij leveren volgens de metaalunievoorwaarden waar wij bij zijn aangesloten. De metaalunievoorwaarden kunt u in de voettekst van onze website terugvinden.

Kan ik maatwerk geleverd krijgen?

Ja wij kunnen maatwerk leveren. Wij hebben onze varkens voerbakken zo gemaakt dat ze het beste passen in de meeste situaties. Maar als u de voerbak hoger, lager of breder wilt hebben, of u wilt bredere vreetvakken, RVS-schuif, een spindelafstelling, enz. dan kunnen wij dat uiteraard ook voor u maken. Geen probleem. We kunnen eigenlijk alles maken in onze eigen fabriek, dat is het voordeel dat we alles in Nederland produceren en de lijntjes zo kort zijn.

Kan ik VERBA producten testen of uitproberen?

Jazeker. Wij zijn overtuigd van onze productkwaliteit en daarom adviseren wij iedereen die twijfelt om een testbak aan te schaffen. U betaalt gewoon voor 1 proefbak en test de bak uit. Als de voerbak u niet bevalt dan kunt u hem schoonmaken en onbeschadigd naar ons terugsturen en dan crediteren wij het volledige aankoopbedrag. In de praktijk zien wij echter bijna altijd dat men de voerbak wil houden.

Hebben jullie een externe monteur?

Wij hebben zelf geen externe monteur maar wij werken wel samen met partijen die wij inhuren voor externe werkzaamheden. Wij kunnen u hierin ontzorgen.

Hebben jullie een 24/7 helpdesk?

Nee, wij zijn geopend van 7.30 tot 16.30 op werkdagen.

Voor variomix hebben wij diverse documenten onder het kopje downloads op onze site geplaatst, waarmee u zelf problemen kunt oplossen. Ook handleidingen zijn daarin vermeld. Bij variomix storingen kunt u het beste een elektrotechnisch installatiebureau bellen. Zij kunnen eenvoudig het systeem doormeten. Reserveonderdelen kunnen wij dan nadien naar u opsturen zodat u het kunt vervangen.

Wordt VERBA over de hele wereld verkocht?

VERBA wordt over de hele wereld verkocht. Wij kunnen onze voerbakken zowel gemonteerd als ongemonteerd leveren, zodat u bij grotere partijen op transportkosten kunt besparen. Wij kunnen voor u het transport regelen maar u bent bij ons ook in de gelegenheid om zelf het transport te regelen. Als u op zoek bent naar een dealer laat u ons dat gerust weten, dan kunnen wij u daarbij helpen.

Kan ik ook rechtstreeks kopen bij VERBA?

Wij hebben wel regelmatig direct contact met eindgebruikers voor advies over types voerbakken en technische vragen daarover, maar de uiteindelijke verkoop vindt plaats via onze dealers. We werken met de meeste van onze dealers al tientallen jaren samen en zij kennen onze producten ook door en door. Zij weten ook waar rekening mee gehouden moet worden en tevens zijn zij meestal dicht bij u in de buurt gevestigd waardoor eenvoudig een bezoek ingepland kan worden. Als u op zoek bent naar een dealer laat u ons gerust weten, dan kunnen wij u daarbij helpen.

Wanneer is VERBA geopend?

Wij zijn op werkdagen van 7.30 tot 16.30 geopend. Tussen 12.00 en 12.30 uur zijn wij gesloten. Leveranciers en transporteurs kunnen tot 16.00 bij ons terecht.

Wat doet VERBA aan het milieu?

Best veel vinden wij zelf. Wij verwerken al sinds eind jaren 70 jaarlijks minimaal 600.000 kilo gerecyclede kunststof platen in onze voerbakken. Deze PE-platen worden gemaakt van bijvoorbeeld PE-doppen van frisdrank; dus van consumenten afval. Hierbij dragen wij, en dus de varkenshouderij, bij aan het opruimen en recyclen van de plastic afvalberg van de maatschappij.

Daarnaast verwerken wij ook heel veel RVS. RVS wordt weer voor een groot gedeelte gemaakt uit ingezameld en gerecycled RVS.

Bovendien hebben wij alleen maar Nederlandse leveranciers en 2 Duitse leveranciers. Hierdoor zorgen wij ervoor dat transportafstanden naar ons bedrijf zo klein mogelijk zijn.

We verbruiken sinds onze nieuwbouw in 2019 geen gas meer om ons pand op te warmen. Alles wordt met elektra opgewarmd en we circuleren gefilterde lucht van machines door onze hallen.

Wij hebben alleen Ledverlichting in ons bedrijf.

De machines die we kopen zijn allen geselecteerd op een laag energiegebruik.

Tenslotte hebben we ruim 1100 zonnepanelen op ons bedrijfsgebouw liggen. Deze panelen wekken meer energie op jaarbasis op dan dat wij zelf verbruiken.

Maakt VERBA meer dan alleen varkens voerbakken?

Ja wij maken voor de varkenshouderij ook complete RVS troggen, RVS U-profielen, vloerverwarmingsplaten, biggennesten, biggenkappen, stroruiven, strobakken en RVS drinkbakken.

Naast de varkenshouderij maken wij ook ruwvoerbakken voor kalveren.

Buiten de agrarische sector zijn we ook actief. We verrichten veel ponswerk, zetwerk en laswerk voor andere bedrijven en we maken naast halffabricaten ook kunststof tanks en bakken voor bijvoorbeeld aannemers of infra-bedrijven. Wij kunnen bijvoorbeeld ook kunststof lassen waarvan de eindproducten in veel andere sectoren gebruikt wordt.